Domowa produkcja czekolady

rozwiązania erp

Czekolada jest jakimś z najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, wymienia się ją w moc wersjach. W prawie wszystkim sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w skutku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego który wyrób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w toku automatycznym. Po poznaniu tych procesów uważa ona jakość sypką, którą mieni się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do pracy czekolady konieczne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się zarówno na gorąco kiedy także na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.